torsdag 18 juli 2013

Använd Google Earth för att avslöja fejkbilder

Såg en vacker bild.... som jag visste var från Färöarna. Jag var dock lite fundersam om bilden kunde vara riktig. Tog en skärmkopia....


Samhället man ser därnere är Fuglafjördur som ligger på östsidan av Österön (Eysturoy). 

Med hjälp av programmet Google Earth kunde jag nämligen snart fastställa att bilden gällde Fuglafjördur på grund av vikens form och det relativt stora samhället.

Google Earth är ett program som är baserat på bilder på jordytan utifrån rymden som läggs ihop. På så sätt kan jordytan visas på ett tredimensionellt sätt. (Alla delar av jordytan har dock inte samma höga upplösning!) Ganska snabbt fick jag fram samma perspektiv på samhället och vilken intill som på den översta bilden.

Bilden här bredvid visar ungefär samma fotoperspektiv utifrån vilket man tittar på samhället. Jag valde dock ett lite längre perspektiv och på så sätt kunde jag mycket lätt fastställa att det absolut inte finns en sådan klippelare på bergssluttningen varifrån killen verkar se ut över viken.  Titta själv!

 
(Det mörka området har troligen förorsakats av ett moln som befann sig där då Google tog bilderna!)

Med andra ord förgrunden på den översta bilden har lagts till genom ett fotoshopliknande program, mycket skickligt visserligen får man väl lov att säga, men ändå avslöjad på detta sätt! 

Klicka på länken om du själv vill fastställa detta. Du kan så klart också använda programmet för att kolla platsen där du själv bor, något så när oavsett var du nu kan befinna dig på jorden.
Zooma in på skalan till vänster, bara ett steg.

Fuglafjördur syns då och du kan zooma in ytterligare några steg genom att klicka på namnet Fuglafjördur.
Klicka nu på MAP till höger och en ny ruta bredvid visas där det står Google Earth. Klicka på den. Efter en liten stund får du se en liknande bild som dock har två cirklar med pilar att styra med. Testa pilarna. Vrid bilden en kvart för att få samma perspektiv som på den översta bilden. Med lite övning lyckas man... Använd även zoomfunktionen!