måndag 10 mars 2014

Guldet blev till sand - Per Ewert

Under förra veckan har jag med stort intresse och förtjusning tagit del av Per Ewerts bok "Guldet blev till sand", en bok med tankar som i ovanligt hög utsträckning berör vårt dagliga liv. Det piffiga språket gör att det absolut inte är någon tråkig läsning, tvärtom!

Titeln verkar vilja säga oss att vi blivit så pass påverkade av vår samtid att vi inte längre förstår att det som var guld i våra ögon förr numera bedöms av oss som vore det endast sand! Har vi möjligtvis fått
sand i ögonen? Vi verkar nämligen inte uppskatta längre de tankarna som ju var av så stor betydelse för oss förr! Genom att läsa boken upptäcker vi mycket av det som gjort att vår syn har försämrats...

Jag gillar böcker som blickar tillbaka och analyserar historien utifrån olika filosofiska infallsvinklar för att se "skogen" där man annars så lätt bara ser en massa enstaka träd.
Det är självklart svårt att skriva på samma sätt om vår nutid  och man kanske inte direkt kan ta till sig titelns tilltänkta budskap men efter att ha läst ut boken förstår man nog att titeln utgör den förbindande länken mellan de olika små kapitlen. Boken gör något med en när man läser den och jag ska villigt erkänna att jag blev pinsamt medveten om hur tidsandan till viss del också slagit sina klor i mig själv. Det är som om samhällets osynliga trådar lindat in mig och försöker uppsluka mig. 


Ordet "gratis" analyseras skarpt, får sig en rejäl känga och det framgår att det finns en hel del baksidor med detta som t.ex. tillämpas på musikfunktionen Spotify. Vardagslivet är så fullt av alla gratisgrejor att vi verkar tappat sikte på de riktigt viktiga sakerna som ju inte är gratis, därför att de verkligen är värdefulla. Där vi förr kunde se himlens stjärnor i mörkret bländas vi nu av gratisgrejornas bländande ljus och ser inte längre stjärnorna: en mycket kraftig och bra bild som utgör en tankeställare alldeles i början av boken! 

Tanken att livet skulle kunna innehålla lidande och att det dessutom skulle vara av nytta för oss har blivit en väldigt avlägsen tanke för oss som lever utifrån tanken att allt ska vara skönt, coolt och där alla våra behov ska tillfredsställas här och nu! Och det gäller dessvärre kristna så väl som icke-kristna.
Bokens analyser är därför långt ifrån bekväma för oss som läser den, men att den kan betyda mycket för oss kristna på 2010-talet är jag helt övertygad om. 


På slutet tar Per upp en del bibelställen, mest från evangelierna, sådana som man oftast uppfattar som rätt obekväma när vi möter dem i vårt personliga läsande - om vi nu ens känner till det längre, för det är väl knappt man hinner med det när vi ju behöver hänga med i samtalen på facebook och annat direkt efter att vi vaknat! Boken vidrör många många tankar som jag tror var och en av oss känner igen oss i. 

Jag lånade boken från biblioteket men jag har redan bestämt mig för att jag behöver läsa om den så jag vill nog skaffa den. Det lönar sig att återkomma till den och jag skulle önska att många läser den och tar till sig av dess värdefulla tankar. Tack Per!! 
Se även