torsdag 11 oktober 2012

Märkligt med Jönköpings frikyrklighet!

Lyssnade på religionshistorikern Göran Åberg igår kväll som berättade om Jönköpings frikyrklighet, ganska så uppmuntrande, faktiskt! Föredraget handlade om hur Jönköping sedan slutet på 1800-talet kallats för Smålands Jerusalem. Såsom Israels stammar årligen drog upp till Jerusalem för att fira fest med Herren i centrum så har folk rest långvägs ifrån till Jönköping för att vara på frikykliga möten flera gånger om året. 

Även om frikyrkligheten har minskat jämfört med 1900-talets början har den dock inte avtagit sedan 1973, utan i antal har frikyrkligheten växt tillsammans med Jönköping som kommun som har hela 6 frikyrkoförsamlingar på fler än 500 medlemmar. Jönköping går alltså emot trenden i landet i stort där frikyrkligheten avtar. 
HEMLIGHETEN anar jag ligger i det att det alltjämt finns kristna som ber för sin stad och dess välgång på olika platser och jag vill uppmuntra dig att göra detsamma när du är mån om vårt Jönköping!

Utanför denna (frikykliga) kristenheten finns dock också en mängd andra religiösa grupper allt från Islam, Hinduism och mycket annat, men märkligt nog ingen judisk synagoga. 


Även denna ansamling av allt möjligt religiöst sägs vara orsak till att Jönköping alltjämt kallas för Smålands Jerusalem. Personligen anser jag dock att Jönköping på den punkten snarare påminner om den mycket religiösa staden Atén (för 2000 år sedan) som hade tempel för alla möjliga gudar då Paulus kom och förkunnade för dem den okända Guden JHVH samt Jesus Kristus som frälsaren (apg 17). Det exemplet behöver efterföljelse även nu!