torsdag 27 januari 2011

Tveksam satsning av Rick Warren

För två veckor sedan rapporterade tidningen Dagen om att den välkände pastorn Rick Warren ska göra sig av med 40 kilo framöver med hjälp av ett bantningsprogram som han själv startat upp tillsammans med ett antal experter utifrån. Bantningsprogrammet har namnet "Daniel plan" och han hoppas att många ska bli inspirerade att göra som han. 

Det är så klart bra att denna pastor bestämt sig för att gå ner i vikt. Behöver man går ner hela 40 kilo i vikt så får man dock säga att det verkligen är på tiden att han gör det. Att vara så pass överviktig säger ju ändå något om livsstilen han haft hittils som inte direkt kan betraktas som ett gott vittnesbörd om hur en Jesu efterföljare ska leva. Men vi får väl i alla fall vara glad över att han bestämt sig för att ändra sig. Jag kanske också har vita fläckar som jag ännu inte fått upp ögonen inför.... Vem vet? 

Bantningsprogrammet har fått sitt namn efter den gammaltestamentliga profeten Daniel som hade blivit bortförd från Israel till Babylon. Daniel berättar i sin bok om hur han och hans tre vänner tillsammans med en hel del andra bortförda män skulle tjänstgöra vid det kungliga hovet och av den anledning skulle få kunglig mat att äta. Inte helt fel, kan man ju tycka.... men Daniel föredrog att äta enkel grönsaksmat i stället för kunglig mat och att få dricka vatten i stället för vin. Det ansågs tveksamt av den som hade ansvar för deras hälsa men efter en bestämd prövotid framgick att Daniel och hans tre vänner mådde bättre och såg ut bättre än de andra unga männen och dessutom visade sig vara väldigt förståndiga och visa i precis allt... Daniel planen verkar det alltså inte vara något fel på. 
Som bekant drabbas ju USA-befolkningen hårt av fetma som förorsaker en mängd följdproblem, så om bara tillräckligt många följer Rick Warren i sitt bantningsprogramm så kan det till och med ha positiva följder utifrån ett national ekonomiskt perspektiv. Obama lär i så fall bli glad! :) Bra så här långt! 

Det som är förvånande är vilka experter Rick Warren hyrt in till att leda 52-veckorskursen för att minska stress och börja leva mera hälsosamt: Dr Mehmet Oz, Daniel Amen och dr Mark Hyman.

Dr Mehmet Oz är professor i hjärtkirurgi vid Columbia University men starkt influerad av Emmanuel Swedenborg som förnekar försoningen och treenigheten och tror att alla religioner leder till Gud. Av Zenguru D.T. Susuki kallas Dr Oz till och med "the Buddha of the North"!!!

Dr Daniel Amen undervisar om tantrisk sex, ett hinduistiskt-mystiskt sätt att se på sex samt meditation baserad på österländska religioner. Dr Mark Hyman lär ut meditation utifrån buddhistiska principer. Se här.

Jag betraktar det som verkligen bekymmersamt att Rick Warren här ger en tydlig signal att det tydligen är okay med denna tankebakgrund för att kunna leda en kurs som säkert kommer att influera många människor i sitt sätt att tänka som inte gör att bibliska tankar och värderingar blands ihop med österländska tankar. 
Det är möjligt att han utifrån ett modernt sätt att se på evangelisation vill locka  folk till det här programmet för att inspirera dem att som nästa steg gå med i hans kyrka. Jag anar faktiskt det. Risken är dock betydligt större att befintliga troende i Saddelback Church där Warren är pastor börjar tro att hinduistiskt-panteistiskt tänkande är i princip samma sak som kristet tänkande. 

Jesus säger inte utan orsak till församlingen i Upp 3 : 11 "Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar din krona." Men hur ska sanningens ord kunna hållas fast om den mer och mer blandas med världens ord?