onsdag 4 november 2009

Vart är SK på väg? Några tankar

Det är snart ett år sedan som Reinfeldt uttryckte sin tro att kyrkklockorna skulle ringa också för homosexuella par. Vi vet hur det gick! Läste i Dagen att en ny kvinnlig biskop snart kommer att bli installerad, dessutom en riktig ärlig kvinna som lever ut sin homosexualitet med sin partner mitt i vardagen. Det kräver mod! Men när första fåret tagit sig genom stängslet så lär det bli fler... Så brukar det gå!
Sakta men säkert ändras kyrkan helt efter (folkets) regeringens direktiv....

I China finns det också en statsstyrd kyrka. Den har krav på sig att vara nationalistisk, det som predikas kontrolleras hårt av myndigheterna och barn under 18 år får inte vara med. Predikanter tillsätts av staten ....
Jag kan inte komma ifrån tanken att vi i Sverige håller på att ändra systemet åt denna riktning, där kyrkan ska leverera det staten kräver. Den nuvarande ärkebiskopen är ju i praktiken bara en välpolerad statsmarionett som bara fasadkristna kan ha förtroende för.

Man kan undra hur det skulle kunna se ut om ca 10 år! Jag fantiserar lite utifrån ärkebiskopens ställning:
Ärkebiskopen: "Vi vill gärna se att folk söker prästtjänster som lever i ett annat än ett man-kvinna-äktenskap. Vi vill visa med vårt sätt att hantera personalfrågor att vi vill ställa oss jämte verklighetsfolket som ju inte längre lever i sådana förhållanden... och därför inte ska känna att vi i kyrkan vill slå ner på dem genom att anställa präster som lever på annat sätt. Vi har fått inse att detta är ett uttryck för Guds kärlek, där vi ständigt behöver tänka om och förnyas i vårt inre. Relationer mellan män och kvinna ser vi av den anledning inte längre som något positivt att eftersträva där vi ju alla vet att sådana förbindelser bara ger anledning till gräl och meningslös diskussion i samhället. Vi vill sträcka oss efter något nytt som Herren ska visa oss. Alla ska få ingå förbindelser som de själva känner för och jag är övertygad att Gud med glädje vill välsigna vilken förbindelse det än gäller. Låt oss därför inte se ner på varandra om vi tänker olika i dessa frågor. Gud vill att vi alla blir saliga på vår egen tro".

Det låter väl fint? Orealistiskt? Att välsigna homoäktenskap i kyrkan ansågs vara orealistiskt för bara något år sedan... När väl Bibelns tankestängsel har tagits ner kan det spreta åt vilket håll som helst som anses politiskt korrekt.
Jag hänvisar dock till ett bibelord i detta sammanhang:
Upp.18:4 "Och jag hörde en annan röst från himlen säga: "Gå ut från henne, mitt folk, så att ni inte tar del i hennes synder och drabbas av hennes plågor." Världshistorien har inte hunnit så här långt ännu, men snart är vi där!
"Den som har öron må höra!"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkvärt!
Det är ofattbart hur de högsta ledarna i Svenska kyrkan agerar.

De är visst livrädda för troende och skrämmer därför iväg kyrkans mest hängivna medlemmar....

Den har under århundradena motarbetat kristna väckelserörelser men kämpar för det som går tvärtemot Guds ord.

Men Guds ord skall alltid bestå. Det vet man däremot inte säkert om SK.

Anonym sa...

Svenska kyrkan är väl på väg framåt verkar det som. Inte bakåt i alla fall.
Att någon överhuvudtaget fortfarande använder sig av argumentet "andra äktenskapsformer" är bara skrämmande.
De enda som förespråkat t ex månggifte är KD när de i sin naivitet föreslog hushållsgemenskap istället för partnerskap. Men det tycks ingen komma ihåg, inte ens dom som så gärna hänvisar till 1000åriga traditioner.

Lars Rudström sa...

Intresant det här med med "tankestängslet" som bloggaren hänvisar till. Men vad händer med en hermafrodit enligt bibelns text? Fanns det inga sådana människor enligt bibeln? Kan inte finna någon sådan passus där.
Har också försökt finna i texten var det står att en man endast får äkta EN kvinna! Kan någon ge texten om detta?

Theodor sa...

1 Tim 3! Eller tänkte du på 1 Mos.2:24?

Lars Rudström sa...

Tack Theodor!
För min del kan Svenska kyrkan och dess rödbröstade, och svartbröstade, prelater gå ut i Negev-öknen för att finna sin sanning och sin uppgift. På det viset slipper vi andra att lyssna till deras litanior och hot om helvetet. Kvar kommer då att vara de frikyrkliga. Dem går att tala med!

Theodor sa...

Lars,
Jag känner dock många trosfränder även inom SK som det går att prata med. Dessutom undrar jag om "vi" bland frikyrkorna är villiga att överge våra ibland så djupt hatade tankar och åsikter... en del är dock ljumma där också...och kanske gör det.. Det handlar inte så mycket om samfund utan mest om enskilda människor och troende...
Knappast någon tröst för dig och dina trosfränder kanske...