torsdag 25 december 2008

Julen 2038 ... Det var en gång ...

För bara några tiotals år sedan levde det mängder med människor på jorden, många fler än nu. De hade byggt upp livet kring vad man då kallade för vetenskapen. De var inte så dumma faktiskt på den tiden när man tänker vad de hade upptäckt under inte alls så lång tid. Nyligen läste jag något i en bok från den tiden om människokroppen. Så spännande att läsa! De hade kommit fram till att en vuxen människa består utav 10.000 miljarder celler (i runda tal) och om man jämför det med antalet människor på jorden vid den tiden så fanns det alltså mer än 1000 gånger mer celler i en enda människokropp än det fanns människor i hela världen. Varje cell beskrevs som en välstrukturerad industri i miniatyrformat, där varje cell för sig bestod utav ca 15 miljoner molekyler som på ett underligt sätt utgör denna fabrik. Utifrån cellkärnan styrs ”fabriken”så stod det. I cellkärnan finns då en sorts instruktionsbok i en DNA-molekyl, en 2-meters lång tråd full med kodad information. En sådan instruktionsbok som alltså finns i varje cell, läste jag, kan jämföras med textmängden som sammanlagt finns på en biblioteksbokhylla på 20 meter full med endast biblar. Kom ihåg att det handlar om endast en cell i en människokropp! Inte nog med det men alla de där cellerna samarbetar dessutom med cellerna omkring på ett smart sätt genom kontinuerligt informationsutbyte. Hur det gick till kunde de dock inte förklara då.

Så här långt är det väl på ett sätt inte så speciellt med det egentligen. Vi på vår tid vet ju så mycket mer. Det märkligaste var dock hur de där vetenskapsmännen förstod sig på sin existens utifrån ett historiskt perspektiv. De trodde nämligen att människosläktet hade genomgått en sorts utvecklingsresa genom tiden. De trodde alltså att det i början inte fanns något liv alls, endast en massa energi och av någon underlig orsak så skulle under vissa förhållanden denna energi haft just sådana förutsättningar att liv kunde uppstå. Det började alltså med någon encellig varelse, som genom många miljoners tid skulle utvecklat sig till människa. Det är svårt att förstå att människor som på den tiden kunde forska så pass mycket om människan kunde tro på sånt. De gjorde narr av oss som tror på att Gud skapat människan, något som ju numera alla människor vet. På den tiden var människan dock som förblindad. De kunde eller ville helt enkelt inte inse att det är som att tro på sagor att cellfabriker skulle kunna uppstå helt självmant bara det finns gynnsamma förutsättningar för sådant. Ja, du skrattar kanske när du läser det nu, men på den tiden var det ren allvar och man skulle inte ha mod att säga i skolan att det var på ett annat sätt. Då fick man höra att det var okunnigt, oansvarigt och vad mer man nu hittade på att försvara sina påhitt kring den där utvecklingsläran. Om du skulle våga påstå sådan tanklöshet nu, då skulle ju alla börja undra om du vaknat till ordentligt eller fått hjälp med det...

7 kommentarer:

Lars Rudström sa...

År 2038: "Vi på vår tid vet så mycket mer". ????
Rent statistiskt lever inte jag då (men alla mina molekyler), men kanske bloggaren. Jag önskar dig ett GOTT NYTT ÅR i Småland, men inför alla andra som lever i armod,nöd,smärtor och barnadöd efter att deras gud lämnat dem känner jag bara smärta!

Theodor sa...

Hallå på dig, Lars!
Gott nytt år i Spanien!

Ja, jag får väl förklara hur jag tänkt! Efter 30 år tror jag Jesus kan ha kommit tillbaka och blivit Messias / kung i Jerusalem som det står om GT. Då vet de som lever då så mycket mer än vi gör nu år 2008.

....efter att deras gud lämnat dem... ????? kryptogram!

Lars Rudström sa...

Theodor!
God fortsättning på det nya året! Jag avundas dig din tro på att Messias är tillbaka om ca 30 år. Ja,kanske. Vad vet jag. Undrar vad judarna säger då! Är han då Messias?
Egentligen VET jag ingenting om ett sådant framtidsperspektiv. Eftersom jag inte ens har en TRO, så VET jag ännu mindre. Men jag är glad för din skull. Håll fast vid din TRO.
Hoppas att du fått en del snö i Småland. Jag vet att Silverdalen (ca 15 mil från dig) har kallt och fin snö.

Theodor sa...

Hej Lars och välkommen igen!
Du avundas mig min tro? :)
Jag bjuder gärna på den, Lars!

Som du vet är jag mycket begeistrad av objektet för min tro: Jesus Kristus. Han är hela min tro handlar om. Ja, det där med framtiden är jättespännande! Bibeln säger mycket i både GT och NT om hur denna epok ska avslutas för att en ny messiasstyrd epok ska påbörjas.

Jag förstår att du har svårt att hänga med när skriver detta och tycker kanske att jag är dum i huvudet...

Så ungefär tror jag i alla fall en del tänker, kanske du med...

En sak borde ändå kunna fånga din uppmärksamhet, tycker jag i alla fall!
Det är det som händer kring Israel! Profetiorna har för flera tusen år förutspått att Israel skulle bli bli utspridd över världen men också att Israel skulle återsamlas till sitt land. Några år innan Jesus ska komma tillbaka står det att Israel ska ta emot en falsk messias som bara efter något år ska visa sig vara mot Israel och bli orsak till att många judar kommer att bli dödade. Men ... när det ser ut att bli som värst... då som en blixt från himlen ska Jesus komma tillbaka och omintetgöra den falska messias. Det ska bli början på ett fredsrike där man inte längre ska lära sig att kriga, du vet väl denna text från Jes.2:4
som finns vid ingången till FN's huvudbyggnad! Första delen har redan blivit verklighet. Andra delen kommer att inträffa inom snar framtid. Uppenbarelseboken 13 (spec. vs 17) talar om ett samhälle där de som inte accepterar anti-messias och hans tecken ska fråntas möjligheten att köpa och sälja... Detta är redan nu fullt möjligt. Vi är nära, det kanske tar 10, 20 eller 30 år... men kanske går det snabbare än så!

Varför skrev jag det här? Jo, jag bygger inte min tro på fabler som inte har någon anknytning till verkligheten... och Jesus har pekat ut just Israel som tecken att hans ankomst är nära... Detta profeteras också i Hes.37:1-14
Läs gärna dessa verser! För mig är detta ett klart bevis att vi kan lita på bibeln!

För övrigt: just nu ligger det kanske en centimeter snö här men inte mer< vackert är det dock!

Lars Rudström sa...

Theodor!
Tack för lästips och tankar. Tyvärr har jag ingen bibel med mig här i Spanien, de är kvar, sönderlästa, i Götet.
Men jag kommer att gå till Svenska kyrkans bibliotek i Fuengirola och låna en bibel och läsa dina tips. Kanske återkommer jag därefter om jag anser att jag kan tillägga något.
Frid vare med dig där uppe i snön.
Ibland saknar jag mina år i Silverdalen med snö och härliga längdskidspår.
PS. Inte är du "dum i huvudet"!!! Tvärtom!

Theodor sa...

Lars,
Jag ville underlätta för dig, så i förra reaktionen som du kommenterade sist länkar jag till just de där bibelställen! Det är alltså bara att klicka på länkarna. Det är ju det som är så bra att det går numera! Vi har nog (nästan) alla blivit för slöa att kolla saker om vi inte får en direktlänk numera ....;)

Nu är det riktigt kallt här : -17 sa en kollega till mig i morse!

Lars Rudström sa...

Tack Theodor! Skall kolla in länkarna som du tipsat om.
Här ca 14 plusgrader, ömsom sol, ömsom moln. Men LJUSET finns dock här som en god lättnad för sinnet. Sju km promenad varje morgon oavsett temp och väder. Envis dalslänning ju!