fredag 14 november 2008

"Himlen kan vänta", personliga reflektioner (2)

Tittade på programmets fortsättning (del 2) där 4 av 5 deltagare fanns med. Man undrar naturligtvis omedelbart hur det kan vara med denna femte deltagare....
Hur tar man sig igenom livet när man anar livets slut inom kort? Man ser hur dessa modiga människor med all kraft försöker hålla modet uppe, alla på sitt sätt. Man lever sig in i deras öde. Tänk om det vore jag, hur skulle jag känna mig, hur skulle jag göra, säga ....

Jo visst allt detta kan hända även oss andra. Det kan bli en bilolycka som sätter stopp för livet för oss andra nästan när som helst för det hänger inte bara på oss, det räcker med en enkel felmanöver hos någon annan... Men så tänker inte vi andra. Det händer andra, inte mig! Visst är det så? Och på ett sätt är det också viktigt att inte jämnt behöva tänka på livets slut, det vore onaturligt. Vi ska leva livet.

Jag kommer ihåg hur Helena (veterinären) försökte tänka positiva saker, att leva i nuet och se en mening i det hela. Hon påpekar att de som ser en mening i livet klarar sig mycket bättre och hänvisar till fångar från Auschwitz som klarade sig bättre i den mån de kunde se en mening i sitt öde.
Frågan blir då så klart om livet har en mening. Humanister ger här ett nekande svar. Det finns bara liv före döden, inte efter är deras budskap. Djupt tragiskt! Att göra det bästa av livet är då knappast någon tröst. Allt förblir lika meningslöst, hur febrilt man än försöker ge livet någon slags mening. För det gör man ju när man försöker uppleva positiva saker innan det oavvändbara slutligen inträffar .... Det är så klart inte fel, men klargör hur viktigt det är med mening i livet! Då kan det bli livsavgörande att veta att det finns mer, att det faktiskt finns hopp!

Jesus Kristus har besegrat döden för att inte vi skulle behöva se livet som hopplöst. Att läsa om hans livsgärning, död och uppståndelse pekar på något annat än att döden har sista ordet. Evangeliet säger : "Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv." Joh.3:16
Jag skulle villja skrika rakt ut: tro detta budskap, för det är sant! Jesus lever och du som tar emot honom som frälsare ska också få leva med honom i all evighet! Läs evangeliet och ta emot dess budskap!!

3 kommentarer:

Lars Rudström sa...

Nu måste jag protestera igen mot Theodors hänvisningar till oss sekulära humanister!
Som humanist får jag ofta frågan: "Om du inte tror på någon gud eller livet efter döden, vad är då meningen med livet?" Oftast ställs den frågan lite sorgset, som om den som frågar tycker lite synd om oss humanister. Vårt svar är följande: Meningen med våra liv skapar vi själva. Den varierar från individ till individ!
Behövs det någon ytterligare mening med livet, utöver den mening vi själva skapar? För många troende tycks det vara så.
Det kommer en dag då solen slocknar, om ca 5 miljarder år, och allt liv på jorden dör. Såväl de sekulära humanisterna som de monoteistiskt troende. Det kommer en tid när universum svalnar, och kanske börjar om på nytt. Så ingenting av det vi gör idag har någon betydelse i det riktigt långa loppet.
Det behövs någon yttre, övernaturlig mening, tycks de troende mena. Utan den så är vår tillvaro deprimerande och tom på innehåll. Ingenting spelar roll! Men detta resonemang duger inte. Om ingenting spelar roll, så spelar det ju inte heller någon roll att ingenting spelar roll! Rent lingvistiskt filosofiskt.
Tanken att någon yttre, övernaturlig kraft har en mening med vårt liv är inte särskilt lockande. Vad vore vi då, annat än en marionettdocka som används för någon annans syfte?
En humanistisk grundinställning är att skapa mening med livet här och nu, i de handlingar vi utför och de relationer vi har med andra människor och våra barn.
Mvh
Lars Rudström

Theodor sa...

Hmm. "sekulära humanister" kan det också vara tavtalogi?

Sorgset. Just det! Det är ju det är om man följer logiken. Men humanister brukar gå längre än sin faktiska "åsikt"! Så ni brukar finna er väl tillrätta ändå, därför att ni inte lever efter logiken helt enkelt. Om allt är meningslöst, ska du väl inte lägga så stor möda på att övertyga att det är sant, för det kan du inte veta, bara ana i så fall.

Humanister är som de helt okunnigt hittar ett kyl, men inte vet vad det är till för! Använder det som bokhylla typ... Man ger det en egen mening.. Visst det kan man, men man missar målet! Kylet är inte konstruerat som bokhylla! Likaså missar man målet när man tror sig kunna bestämma själv vad livets mening är!

Det kommer en dag .... då alla ska böja knä och erkänna att Jesus är Herre och skapat allting!

Vi är inga marionettdockor! Vi kan välja att bejaka guds kallelse och kasta den. Adam kastade den även om Gud brydde sig om honom och lovade en lösning på problemet som uppstått: Messias!
Gud hade kunnat göra människor som endast gjorde som de blev tillsagda utan valmöjlighet. Vore det något? Det är att ha en kvinna som älskar en gör precis som man vill bara man trycker på en knapp. Men det vill vi väl inte? Vi vill ju ha en partner som älskar oss som person, gärna i nöd och lust och tills döden skiljer oss åt.
Gud är inte sämre än vi!
MVH /Theodor

Lars Rudström sa...

Theodor! Nu är din mjukhet tillbaka, jag gillar den.
Jag har ju sagt, om och om igen, att jag respekterar alla religiöst troende. Ni (kristna, muslimer, judar,hinduer)har er tro, och den har ni rätt till och respekterar samtliga!
Jag, och många med mig, har ingen religiös tro utan en livsåskådning vi tillskansat oss genom livslångt, logiskt och intellektuellt tänkande. Hos många av oss har denna livsåskådning vuxit fram genom vårt livs erfarenheter. Är vi därvidlag "mindre vetande" eller utan "andlighet"? Svara inte på den retoriska frågan.
Inte är ordet "sekulär humanist" tavtologi min vän. Sekulär betyder just "tror inte på någon gud", humanist betyder just humanist!

Ditt sista stycke var ju skönt att läsa. Lev väl!
Mvh
Lars