lördag 22 november 2008

Bra med Halal-TV?

Det ligger något positivt i detta med Halal-programmen. Jag har med intresse tittat på de första tre. Tjejerna är rättframma, vågar vara sig själva och utmana allmänhetens fördomar om Islam, vågar stå för det. Bra! Gillar tjejerna!

Det är speciellt intressant att höra deras tankar om olika och framförallt vardagliga saker i samhället och få deras syn på saker och ting. Det är informativt och kan hjälpa oss andra att bättre förstå hur de tänker och kanske framförallt inse att inte alla är extremister bara därför att de bär slöja. Slöjan är väl inget att bry sig om så länge det går att se ansikten. Hur många kvinnor som helst har inte någon liknande huvudbonad i (Öst-)Europa.
I samband med detta är det också viktigt att inse att de faktiskt sätter sina gränser olika. En av dem skakar hand med män, medan de andra inte gör det. Skönt att veta! Det finns i grunden säkert hygieniska grunder till det, även om de kanske inte är så väldigt viktiga här och nu, men det får vara deras sak. Och minst lika viktigt (!) de fördömer inte varandra för att de tycker olika. De verkar trivas ihop fast de är rätt olika.


Visst undrar man kanske hur pass tryck de upplever utifrån grupperna de är en del utav, men det går inte att få klarhet om det. Ingen idé att spekulera heller!
Skulle vara intressant att få en dialog med dem.