måndag 5 maj 2008

Israel och sanningen i tidningarna

Det är snart 60 år sedan staten Israel kom till! Förväntningarna då var oerhört spända. Hur är det möjligt att ett folk som varit borta från sitt land i nästan 2000 år återigen bor där! Många har från början tyckt att det var väldigt positivt att Judarna äntligen fick en plats att finna ro efter så mycket elände under 2:a världskriget. Men med tiden så förändrade också opinionen! Det är intressant att tänka lite hur det kom sig att många (länder) vänt sida i konflikten i mellanöstern.

60 år i streck har nu Israel stått i centrum för världsnyheterna. Tidningarna kommer säkert med en del faktarutor om det. Frågan som jag tycker är intressant är om hur faktarutorna kommer att se ut.

Fakta = fakta = fakta? Nädu! Faktarutan kommer att utformas av hur man VILL framställa den! Det är inte informationen som tas fram utan de uppgifterna man VILL ha framme!
Konstigt egentligen för fakta borde väl helt enkelt vara fakta? Men så enkelt är det alltså inte.

Det skulle vara intressant att se hur faktarutorna utvecklat sig genom åren. Vad skrev t.ex. DN 1949, 1953, 1958, 1968, 1973 .... 2008. ..... Tyvärr var materialet inte tillgängligt på vårt bibliotek och fakturutorna lär inte funnits så länge...

Vi människor speglar gärna fakta på vårt eget sätt så att det bekräftar oss i det vi tycker. Obekväma fakta kanske inte tas med alls... Allt handlar om frågan hur pass sanningsenliga vi är.
För 50 år sen var det mycket allvarligare att förvrida sanningen än vad det är nu. Alla har ju sin egen sanning numera? Denna förskjutningen i vårt sätt att tänka återspeglas i tidningarnas sätt att handskas med sanningen.... men är det verkligen okay?? Eller kan det vara så att sanningen hjälper oss att utveckla våra åsikter, oavsett om de stöder mina nuvarande åsikter? Det är väl inte helt omöjligt att jag bär på felaktiga åsikter på grund av förvridna fakta, eller? Jag tror det. Sanningen om fakta ska väl vara till för att jag evt. kan rätta till mina åsikter? För snart 2000 år sedan skrev den kände bibelförfattare Johannes så här och citerar Jesus där: "sanningen ska göra er
fria" (vs 32ff).

Ett exempel: att skriva att "A blev näst bäst i gårdagens finaltävling medan B hamnade på näst sämsta plats" kan vara ett sätt att meddela att B vann och A förlorade, fast man ville bara inte skriva så!! Att dessutom inte meddela att det handlar om schack där bara två spelar gör att man visserligen inte skrivit någon osanning, frågan är dock om man speglar saken rätt. Jag tycker inte det! På det här sättet förvillar man medvetet läsarnas tankar och uppfattningar! Vi blir alltså inte informerad om vad som hänt utan vi får höra hur andra vill tolka sanningen så att den kommer överens med andras uppfattning medan det ser ut som om det vore kalla fakta!

Därför känner jag att det inte har så mycket mening att kolla vad en tidning skriver om en sak. Man behöver läsa tidningar från flera och motsatta håll för att få ett hum om vad som hänt i världen. MEN vem har tid med det? Tänk om tidningar kunde hålla sig till fakta och begränsa sina åsikter till kommentarspalterna....... tyvärr!!!

DN