lördag 5 januari 2008

Se på dokumentärerna "planeten"

Alltmer konfronteras vi med klimathotet. Så gott som varje vecka är det väl en eller flera aspekter av klimatproblemet som tas upp.

För några månader sändes några riktigt bra fast fasansfulla dokumentärer om vår planet som är värda att se om du inte gjorde det redan.

Planeten:
1 2 3 4

Vad tyckte du när du sett filmerna? Hur ser du på framtiden?
Är du rädd att det kommer att gå åt skogen därför att ingen kommer att bry sig i verkligheten även om det kanske står så på papper? Vilken utväg ser du om du nu ser en? Vilken roll tror du att gud spelar i det här sammanhanget?

5 kommentarer:

Z sa...

Hej
jag vill gärna att vi börjar bry oss mer, och precis som de påpekade i senaste programmet, behöver vi se sambanden mellan människors fattigdom, utarmningen av miljön,
och hotade djurarter.

Theodor sa...

Till Z
Vore bra om alla såg de här filmerna i alla fall. Sen är det väl så att den kraftiga känslan om att vi måste göra något försvinner rätt så snabbt när annat pockar på om att få uppmärksamhet.

Tror du att vi verkligen kan/vill resp. kommer att göra så mycket så att processen verkligen kommer att avstanna? Eller kan detta vara förspelet till apokalypsens drama?
Vad tror du?

Z sa...

Jag tror det beror på oss själva, speciellt i den rika världen. Endast Herren vet vad som kommer ske, visst, men jag tror att Han vill att vi jobbar på detta.

Theodor sa...

Du håller dig till det säkraste ;=) men vad tror du själv om att vi ska kunna avvärja klimathoten? Hur rimligt är det i så fall?

Z sa...

Theodor
Aha, nu förstår jag frågan. Du undrar om själva metoderna.
Jag söker just ett jobb som motor- och utsläppsforskare.
Hoppas på nya motorer som drar extremt lite bränsle (detta bränsle kan vara alkohol)

Men annars tror jag att det är oundvikligt att vi:
1. Forskar järnet (dvs jobbar allt vi förmår på detta, noggrannt)
2. Lever enklare. Utan att konsumera så väldigt mycket.
Flygresor har jag knappt företagit i mitt liv, bara kanske 7 gånger totalt (inte haft råd), men förstår ändå att vi behöver dem, för kontakten mellan människor.
Just flygutsläppen bör dras ner genom ny teknik.
3. Att informera och påminna människor (inkl. mig själv) om denna Guds gåva: Skapelsen. Den är inte "min", den ska användas av m¨ånga generationer after mig.
Man behöver nog inte vara så rädd för att "kränka" någon ateist genom att man nämner Gud.