fredag 11 januari 2008

Karismadramat - om sanningen och maktmänniskan

Tidningen Dagen har på ett förträffligt sätt rapporterat om Karismaförsamlingen och dess nedgång.

Det kan kännas pinsamt för oss troende att veta att inte bara vi utan också meningsmotståndare kan läsa så detaljrikt om saker om ju verkligen inte betonar kristendomen som vackrast. Det är dock nödvändigt och kan hjälpa oss andra att vakna om egna situationer och bara det är oerhört nyttigt. Förhoppningsvis kan det också vara som en eye opener för dem som själva utsätter andra för sådana smärtor som vi kunnat läsa att många gått igenom. Det är alltså oerhört viktigt att sådana saker som faktiskt har hänt belysas av dem som vill förmedla sanning och inte bara vill svärta ner troende. Positivt är att alla inblandade har fått komma till tals.
Det är viktigt med sanningen. Den ska komma fram! Sanningen gör oss fri, det gäller alla människor och även oss som räknar oss som Jesustroende och på ett eller annat sätt blivit intrasslade i skadliga beteendemönster.

Att se till att sanningen kommer fram även i egna led är också viktigt ur en annan synvinkel. De som erkänner sina fel utan att gömma sig kommer fortsättningsvis att uppfattas som mera trovärdiga. Trovärdighet är ytterst viktig för en som vill vara en Jesu efterföljare. Man skall alltså vara tro-"värdig" något som är mycket mer än bara uppfattas som trovärdig!

Jag kan inte komma ifrån känslan att det har varit viktigare med att uppfattas som trovärdiga för de här pastorerna än att verkligen vara trovärdiga. Dessvärre har inte det ändrat sig efter att ha läst deras egna berättelser...

Visst ska man förlåta. (Läs gärna hur det gick till när David bemöttes av Natan efter att ha varit förövare....) När någon som själv har förvållat mycket smärta ska han dock akta sig för att själv uppmana sina offer att förlåta.... för då är risken mycket stor att han avslöjar sig som en riktig maktmänniska....

När det gäller tankar kring att handskas med maktmänniskor vill jag rekommendera läsning av två helt olika böcker om personer som i sitt ledarskap överskridit viktiga gränser.
Jag har kommenterat nedanstående böcker tidigare på denna blogg. Välkommen att ta del av det för den som vill:
* *
*Den farliga maktmänniskan - Edin
*Makten och ärligheten

4 kommentarer:

Anonym sa...

Thomas Ardenfors ursäkt för att ansvarslöst ha brännt minst 12 millioner i en religiös förening är bland det absolut sämsta jag läst i svensk nutid. Spola surret om "utvalda" karismatiska andliga ledare här. Utvald på vilka grunder?

Det är inte gud som betalar räkningarna här- utan ansvarfulla människor. Det gäller även kristna "pastorer".

Hela affären är en ren ekonomisk kristen skandal från början till slut.

Dessa "pastorer" förtjänar fängelsstraff för att lurat människor att att skänka pengar-ta lån som aldrig kommer att betalas tillbaks för att inte tala om den smärta och ekonomiska konsekvenser detta leder till för de som trodde och litade på dessa s.k ledare.

Sen så skyller man uselt på varandra och "ingen" fattade vad som hände- än mindre tog nåt som helst ansvar. Så vuxet..

Om en vecka så kommer detta vara glömt och anhängare av frikyrkorna kan lungt återgå till att ljudligt förfasa sig över att homosexuella tillåts synas på tv och gå fritt ute på gatorna. Åtminstone i den frågan så verkar det finnas gott om pastorer som .. vägleder församlingmedlemmarna ivrigt och rätt hela tiden.

Förmågan att begipa att man som självald andlig ledare även måste betala sina räkningar är kanske nåt som Pingst centralt borde ordna kurser i framledes. För omgivingens bästa....

Det verkar behövas.

Frikyrkotidningen Dagen slirar här så gott dom kan med Thomas Östros som andligt munvig trollkarl.

Tyvärr så finns det inga homosexuella, vänsterpartister etc. traditionellt högerkristet föraktliga människor att skylla på här.

Bara usla frikyrkokristna heterokarlar som självupptaget skådade gud betydligt oftare än den egna växande räkningshögen..

Theodor sa...

@ anonym
Jag förstår att du som tydligen utomstående känner dig mycket arg över det som hänt. Du är inte ensam om det! Många frikyrkokristna delar din vrede över hur osanningen kunnat växa i detta sammanhang. Det är därför det måste fram i ljuset. Det som är ont ska räknas som ont. Det är också därför jag skrivit om detta på bloggen!

Det känns pinsamt att detta kan ge meningsmotståndarna orsak till att skälla. Men bättre det än att det fortsätter lukta under locket.

Vad du menar med Östros begriper jag inte. Du får gärna förklara ytterligare om det har att göra med sakfrågan. Jag tycker däremot att det är modigt gjort av tidningen Dagen att publicera sådant!

Du verkar uppleva att frikyrkokristna föraktar vänsterpartister och homosexuella. Tyvärr är det så att många upplevt förakt på ett eller annat sätt. De lyckas inte alla gånger att skillja på person och gärning. Visst finns det motsättningar i sätt att tänka men det får man acceptera. Däremot ska man lyssna på varandra och inte fördöma varandra på grund av oliktänkande.

Tack för ditt bidrag!

Anonym sa...

Spännande att läsa om Karisma Center. Jag lämnade pingströrelsen för snart 15 år sedan och idag är jag 38. Jag lämnade rörelsen pga just falskheten, rädslan att se sanningen i vitökat och makthyckleriet i församlingarna och då var jag ändå ganska väl insatt i rörelsen. Jag känner en sorg för se människor som fortfarande är kvar inom pingströrelsen ty de kommer sälla käna äkta livslycka utan de lever under pressen och trycket att tjäna gud och församlingen och då helst okritiskt. Jag vet att det finns människor som känner stort behov av avv bli ledsagade genom livet och för dem är det kanske smakligt att leva okritiskt men för de flesta blir det okritiska tänkandet till slut ett hemskt uppvaknande. Jag hoppas människro framgent skall kunna ha en barnatro och en tro och ett församlingsliv där de får känna trygghet. Pingströrelsen är och förblir ett sektpatriarkat och det tog mig flera år att inför mig själv erkänna det eftersom jag växt upp inom pingtsrörelsen och trodde det var livets sanning. Jag hoppas vi slipper fler Knutby, Karisma och annat men tro mig det finns många fler maktgalna frikyrkliga medlemmar där ute och vi har tyvärr inte sett det sista av SKANDALER. Lev gott och ta vara på livet. MVH Pontus

Theodor sa...

Hej Pontus!
Kul att du ger din kommentar. Ja, har man varit med om jobbiga saker själv då kan känslorna försättas i rejäl gungning när man läser om Karisma.

Att bara följa efter och bejaka det andra säger är precis som du säger mycket farligt. Därför är det nog viktigt att ha en sund kritisk attityd och inte svälja allt. Det finns en bra bibelvers om en sund inställning: "Judarna där var mera vidsynta än de i Thessalonike. De tog emot ordet med stor beredvillighet och forskade dagligen i skrifterna för att se om allt detta stämde."

Problemet med att bara ha sett en del av kristenheten är att man alldeles för lätt får uppfattningen att "vi har sanningen". Där behövs dock ödmjukhet. Jag faktiskt grunnat en del över just det problemet. Läs gärna om en nallebjörn.